Grad Bihać

Kultura

Mnogi pjesnici opjevaše i Bihać i Unu. Izabraše najljepše riječi da dočaraju običnom smrtniku božansku ljepotu "Jedine". Šetaše "Ulicama Bišća" pišući svoje stihove o gradu iz legende. Slikari učiniše isto, sav kolorit palete sastaje se u spoju grada i rijeke. I danas u Bihać i na Unu dolaze umjetnici. Neki da pronađu novi detalj, da ga opišu i oslikaju, neki da u gradu umjetnosti pročitaju svoja djela ili izlože svoje radove. Također, Bihać ima i nade umjetnosti, polaznike Umjetničke škole u Bihaću, koja je već iznjedrila brojne muzičke i likovne stvaraoce. Od nedavno u Bihać dolaze i glumci, kako bi u autentičnom bihaćkom ambijentu, ispod starih građevina, pokazali svu ljepotu teatra. Gostuju plesači,  orkestri i pjevači, a Bihać to zna cijeniti. U ovom gradu možete posjetiti Galeriju “Enver Krupić”, djela umjetnika koji je cijeli radni vijek posvetio slikajući prirodne ljepote ovog kraja, s posebnom ljubavlju prema rijeci Uni, kao i izložbe slika eminentnih slikara koji izlažu u “JU Gradska galerija Bihać” i Galerija “Una”. Pisci i pjesnici svoja djela također rado prezentiraju u ovim zdanjima.

Grad Bihać kao političko, univerzitetsko, privredno, turističko, sportsko te svako drugo središte USK-a, svakako predstavlja i glavno kulturno ishodište ovog dijela BiH. Pored mnogobrojnih događaja iz oblasti kulture i umjetnosti koje nastaju u različitim produkcijskim varijantama (samostalnim i institucionalnim), on je ipak najprepoznatljiviji po svojim tradicionalnim manifestacijama od kojih svakako (ako govorimo o umjetnosti) najznačajnije mjesto zauzima Festival scensko-teatarske umijetnosti pod nazivom „Bihaćko ljeto“. U prvotnom obliku pomenuti festival je zamišljen kao teatarska smotra pozorišta iz BiH, ali je on vremenom prerastao u međunarodni festival regionalnog karaktera. Naravno, drugo mjesto po važnosti pripada manifestaciji „Ulicom Bišća“, koja iako godinu starija, zbog uglavnom lokalne produkcije ima dosta manji značaj ali svakako važan i nezamijenljiv u programskoj ponudi koja iz godine sve više raste. Poslednje važno, i to bi bilo treće mjesto, zauzima kombinovana manifestacija kulture i sporta pod nazivom „Dan grada“ (rođendan grada), koja po svojoj važnosti u historijskom smislu svakako jest najbitnija, ali u programskom smislu je ona lepršava, revijalna i u svakom smislu slavljenička, pri čemu se a shodno naravi same manifestacije, umjetnički sadržaji svode na nešto manji broj nego li je to slučaj kod ranije opisanih manifestacionih ciklusa. 

Dakako, pobrojane manifestacije nisu jedini proizvođači i serviseri kulture i umjetnosti u Bihaću. Grad Bihać je dom sedam institucija (od čega pet kantonalnih i dvije gradske), ali i dom mnogobrojnih udruženja građana te pojedinaca koji neovisno o institucionalnom djelovanju također i uvelike doprinose krajnjem broju ukupno realiziranih umjetničkih programa i projekata u okviru jedne kalendarske godine. Ako se prethodno rečenom dodaju i nešto manje manifestacije poput „Maturijade“, proslave vjerskih blagdana, „Sevdah Fest“, „Jesen na Gelenderima“ te mnoge druge koje vremenom nastaju i nestaju, onda se sa sigurnošću može reći da grad Bihać živi kulturu i umijetnost  koju se dakako kvalitetnim strateškim planiranjem može dodatno unaprijediti.

  • Podijeli