Grad Bihać

Treći Sajam obrta na Gradskoj otoci u Bihaću otvoren je danas i trajat će do 10. septembra

Treći Sajam obrta na Gradskoj otoci u Bihaću otvoren je danas i trajat će do 10. septembra

Treći Sajam obrta na Gradskoj otoci u Bihaću otvoren je danas i trajat će do 10. septembra.

Otvaranju trećeg Sajma obrta prisustvovao je i Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

„Svaka sajamska aktivnost je i promocija samog grada Bihaća. To je i mjesto susreta različitih obrtnika gdje se razmjenjuju iskustva i ideje, dolaze ljudi iz drugih dijelova BiH ali i regiona i to na neki način promovira i grad Bihać. Zbog toga smo mi uvijek spremni da pomognemo ovakve aktivnosti“, kazao je Sedić.

Prema riječima ministrice privrede USK Samre Mehić, Ministrstvo privrede upodržava obrtnike kako direktno tako i indirektno.

„Idirektno je to podrška Obrtničkoj komori, ove godine smo izdvojili oko 50.000 KM za implementaciju ovog projekta, odnosno za organizaciju ovog sajma. Pored toga Ministarstvo privrede izdvaja velika sredstva za podršku direktno obrtima kroz javne pozive na koje se oni mogu javiti. Ove godine izdvojeno je pet miliona maraka, a ukupan iznos od 2021. do 2023. godine je preko 15 miliona KM za podršku privredi u Unsko-sanskom kantonu. Ove godine smo imali 500 prijava na javne pozive“, dodala je Mehić.

„Imamo 42 prijavljena izlagača na 1.200 kvadratnih metara unutrašnjeg i vanjskog prostora. Ove godine smo uveli i neke novine, uveli smo nagradne igre i kulturno zabavni program u poslijepodnevnim satima, te smo produžili radno vrijeme sajma do 21 sat“, kazao je Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

Na ovogodišnji Sajam obrta prijavilo se 42 obrtnika, a izlagat će na 1.200 kvadrtatnih metara unutrašnjeg i vanjskog prostora.

„Dolazimo iz Sarajeva. Bavimo se opremanjem hotela i restorana sa kućnim potrepštinama. Drugi put smo u Bihaću i zadovoljni smo i sa organizacijom i kupcima“, kazala je Denisa Abaz.

„Predstavljamo firmu Juta korpice koja se bavi izradom proizvoda od jute i pamuka. To su prirodni materijali, a proizvodimo torbe, šešire, razne korpe, podmetače raznih dimenzija. Ovim poslom se bavimo pet godina i opstajemo iako država to ne prepoznaje, ali idemo naprijed“, kazao je Senad Kankan, koji dolazi iz Sarajeva.

Radio Bihać