Grad Bihać

Projekat Twinning Culture: Twinning Tourism Promoting Cultural Heritage

Projekat Twinning Culture: Twinning Tourism Promoting Cultural Heritage

Kulturno naslijeđe sastoji se od kulturnih i stvaralačkih resursa s vrijednošću za društvo koji su javno priznati kako bi se sačuvali za buduće generacije. Bogato i raznoliko kulturno naslijeđe srednje Evrope jedna je od ključnih atrakcija za turiste koji posjećuju to područje. Zato je lokalno naslijeđe postalo važan ekonomski faktor. Napori na očuvanju i korištenju kulturne baštine mogu pomoći u stvaranju prihoda od turizma, posebno u udaljenim regijama, daleko od ekonomskih centara, koji se oslanjaju na usluge vezane za turizam pri zapošljavanju. Održivo korištenje kulturne baštine ključno je kako bi se osiguralo da će Srednja Europa ostati popularno odredište za posjetu i život.

Razmjenom dobre prakse, iskustva i stručnosti uključenih partnera povećali smo uključivanje građana i podigli svijest o važnosti evropskog kulturnog naslijeđa kroz različite događaje i promociju. Kroz aktivnosti projekta ojačali smo toleranciju i međusobno razumijevanje među evropskim građanima poštujući i promičući kulturnu i jezičku raznolikost, doprinoseći međukulturnom dijalogu.

Projekat je izgradio mrežu gradova za promociju kulturne baštine u dugoročnoj perspektivi, razvio mogućnosti za međusobno razumijevanje, međukulturno učenje, solidarnost i društveni angažman.


Projekat Twinning Culture: Twinning Tourism Promoting Cultural Heritage službeno je započeo početnim sastankom koji je održan u studenom 2018., partneri na projektu okupili su se u Vicenzi kako bi razgovarali o provedbi budućih aktivnosti. Projekt, koji financira projekt Europa za građane, vodila je Općina Novo Mesto (Slovenija) u partnerstvu s ALDA -om, Razvojnim centrom Novo Mesto (Slovenija) i općinama: Herceg Novi (Crna Gora), Torunj (Poljska), Vilafranca de Penedés (Španija), Trnava (Slovačka), Langhenagen (Njemačka), Bühl (Njemačka), Bihać (Bosna i Hercegovina). Glavni cilj dvogodišnjeg projekta bio je stvaranje jake mreže gradova pobratimljenih kako bi se međusobno promovirao kulturni turizam i podigla svijest građana o važnosti kulturne baštine. Cilj je uspješno postignut.


Kroz naše aktivnosti, partneri su imali priliku da se upoznaju i predstave svoje gradove i svoju kulturnu baštinu, kao i da stupe u interakciju sa lokalnim akterima koji djeluju u oblasti kulturne baštine. Budući da je kulturno naslijeđe u fokusu, na svim smo događajima otkrivali bogato kulturno naslijeđe svih gradova. U Italiji je održano interaktivna tura za djecu kako bi se naglasio značaj obrazovanja mladih generacija o lokalnoj kulturnoj baštini. U Herceg Novom Međunarodna konferencija "Strateški razvoj turizma zasnovana na valorizaciji kulturnog naslijeđa" okupila je učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Španije, Slovačke, Njemačke i Crne Gore, kao i predstavnike Evropskog udruženja za lokalnu demokratiju (ALDA) . Konferencija je bila posvećena predstavljanju primjera dobre prakse vrednovanja kulturne baštine u evropskim gradovima. 


U Novom Mestu smo održali hackathon na kojem su djeci predstavljeni nadahnuti primjeri dobre prakse inovativne turističke kulturne baštine i posjetili smo 4. festival života i kuhanja Željeznog doba. Zanimljiv program imao je tržnicu - izlaganje drevnih zanata i proizvoda, prostor za jelo sa karakteristikama kulinarstva i pića Željeznog doba, trialiranje, gađanje samostrelom, scenski nastup uz muziku i ples itd. Naš četvrti događaj bio je u prekrasnom, historijskom, dinamičnom i jednom od najstarijih gradova u Slovačkoj. Učesnike je doista impresionirao živopisni povijesni centar Trnave, jedinstvena srednjovjekovna atmosfera, kulinarski specijaliteti i gostoprimstvo tokom Tradicionalne trnavske tržnice. 


U Vilafranki razmijenili smo ideje o metodama stvaranja kulturnog znanja, jačanju kulture u društvu i povećanju važnosti kulture u promicanju kvalitete kulturnog turizma. Sljedećeg dana imali smo priliku upoznati kulturu “kasteljerosa” kroz širok spektar aktivnosti vezanih za njihov svijet. Pokazali su nam kako svojim društvenim, obrazovnim i sportskim vrijednostima promiču i razvijaju liderstvo i izgradnju tima, poštujući kulturnu baštinu.Šesti i posljednji sastanak projekta, koji je doprinio uključivanju građana i svijesti o kulturnoj baštini u nekoliko evropskih partnerskih gradova putem obrazovanja i cjeloživotnog učenja, održan je u Bihaću. 


Domaćin se zaista potrudio i pripremio nezaboravno zatvaranje projekta. Završnu konferenciju nadogradili su prekrasnim iskustvom svoje kulturne ponude. Urbani puls grada sa izuzetno raznolikom i jedinstvenom istorijom različitih kultura i religija obogaćuje ponudu na rijeci Uni. Događaj je službeno završio naš zajednički projekt, ali uspostavljene veze između partnera živjet će i stvarati zajedničke priče potkrijepljene bogatstvom prirodne i kulturne baštine. Projekt je dotakao toliko ljudi, više od 460 direktnih učesnika naših događaja i više od 40.000 indirektnih učesnika, kroz projektne web stranice, partnerske web stranice, press konferencije, vijesti i članke.


EfC_NT2020R1_BeneficiarySpace_2020_ InfoTemplateEN