Grad Bihać

Predstavnici Instituta za razvoj i evropske integracije prezentirali Procjenu i analizu stanja u Gradu Bihaću

Predstavnici Instituta za razvoj i evropske integracije prezentirali Procjenu i analizu stanja u Gradu Bihaću

Predstavnici Instituta za razvoj i evropske integracije danas su bihaćkom gradonačelniku Šuhretu Fazliću i saradnicima prezentirali Procjenu i analizu stanja u Gradu Bihaću.

Naime, Grad Bihać izabran je za jednu od šest jedinica lokalne samouprave u kojoj je počelo provođenje projekta Ozon s obzirom na to da je u procesu selekcije zadovoljio osnovne kriterije i ostvario značajan broj bodova u odnosu na ostale prispjele prijave na javni poziv za učešće u projektu.

Kako je danas istaknuto, procjena je rezultat stručne analize, te su procjene o trenutačnom stanju zasnovane na pregledu raspoložive dokumentacije, koja uključuje strateško-planske dokumente, pravne akte i informacije sa zvanične internetske stranice grada, te informacije prikupljene na sastancima s predstavnicima Gradske uprave, fokus grupama i intervjuima s predstavnicima civilnog društva, mjesnih zajednica (MZ) i građana i građanki Bihaća koji su i krajnji korisnici usluga.

„Analizom je uočeno kako ova jedinica lokalne samouprave primjenjuje značajan broj dobrih komunikacijskih praksi te ima izuzetno dinamičnu eksternu komunikaciju s domaćom i stranom javnošću,koja je velikim dijelom odgovor na potrebe informiranja šire publike u vezi s aktualnom migrantskom krizom, te se interni tim izuzetno dobro nosi s ovim komunikacijskim izazovom. Primijetili smo i da se viber grupa s mjesnim zajednicama koristi za dvosmjernu komunikaciju, što je inovacija u odnosu na

druge sredine s kojima smo imali priliku da sarađujemo. Pohvalna praksa je displej na zgradi Gradske uprave, na kojem se svakodnevno ažuriraju podaci o stanju budžeta, mjesečnom stanju duga Gradske uprave i plaćenim obavezama Grada Bihaća tokom

radne sedmice. Osim što doprinosi transparentnosti rada, ovo je i dobar način obavještavanja građana i radi se o svojevrsnom javnom nadzoru potrošnje budžetskih sredstava. U prilog ovome ide i informacija da smo tokom terenske posjete dobili i potvrdu od građana da se ovaj alat koristi i da su ga prepoznali kao dobru praksu“ – navodi se u dokumentu kojeg su danas prezentirali predstavnici IREI-a.