Grad Bihać

Potpisan sporazum o borbi protiv govora mržnje i drugih oblika negativnih poruka na društvenim mrežama

Potpisan sporazum o borbi protiv govora mržnje i drugih oblika negativnih poruka na društvenim mrežama

Jučer je u Sarajevu više od trideset načelnika i gradonačelnika potpisalo sporazum o posvećenosti u borbi protiv govora mržnje i drugih oblika negativnih poruka na društvenim mrežama. Kao predstavnik grada Bihaća sporazum je potpisao Kemal Hrnjić, Savjetnik gradonačelnika a potpisivanju su također prisustvovali i Melissa Fleming, podtajnica Ujedinjenih nacija za globalne komunikacije, Elisabet Tomasinec, Šefica Političkog odjela Delegacije Europske unije u BiH, Ingrid MacDonald, Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH te predstavnici UNESCO-a.

Pomenuti sporazum je dio projekta pod nazivom “Društveni mediji za mir“ kojeg implementira UNESCO uz pomoć Europske unije s ciljem promoviranja mirnog, inkluzivnog i pravednog društva uz očuvanje slobode izražavanja u BiH.

Namjera je kreirati široku koaliciju na nivou cjelokupne države koja će se odlučno suprotstaviti govoru mržnje na društvenim mrežama jer su ove platforme mjesta gdje se takav govor vrlo brzo širi, te doseže milijune korisnika i često pogoduje društvenim podjelama.

Projekat “Društveni mediji za mir”, usmjeren na jačanje otpornosti društava protiv govora mržnje i dezinformacija koje se šire na internetu uz promociju narativa o izgradnji mira na društvenim mrežama.