Grad Bihać

Posjeta predstavnika gradova Brescie i Bergama

Posjeta predstavnika gradova Brescie i Bergama

Delegacija Grada Bihaća predvođena pomoćnicima gradonačelnika Jasminom Ćoralić i Dijanom Bišćević, te savjetnikom gradonačelnika Edinom Moranjkićem ugostila je danas predstavnike talijanskih gradova Brescie i Bergamo, odnosno općina koje su dio ovih gradova i to opštine Roncadelle, Colle beato, Bovezzo, Nave, Passirano, Cevo, Ome.

Sa predstavnicima općina i Koordinacijske inicijative lokalnih subjekata za mir Brescie i Koordinacione inicijative lokalnih subjekata za mir od Bergama razgovaralo se o aktuelnoj situaciji u našem gradu u kontekstu migrantske krize, te o mogućnostima uspostave saradnje u oblasti privrede, turizma, te kulture.

“Tema našeg sastanka sa Gradskom upravom Bihaća je migrantska situacija danas. Ovdje smo kao delegacija sastavljena od predstavnika devet općina iz italijanskih gradova Brescia (Breša) i Bergamo. Razlog naše posjete je da dobijemo bolji uvid u migrantsku situaciju na ovom prostoru i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Želimo također podijeliti svoja iskustva po pitanju migrantske situacije i stvoriti partnerski odnos sa lokalnim vlastima, kaže Cristina Bono, članica delegacije općina iz Italije za međunarodnu saradnju.

Gosti iz Italije su s domaćinima u Bihaću razmjenili iskustva o migrantskoj krizi jer se Republika Italija kao i Bosna i Hercegovina susreće s ovim problemom. I Italija i BIH i dalje nemaju Strategiju upravljanja migrantskom krizom na državnom nivou pa bi zbog toga i mogućeg porasta broja migranata, obje zemlje u bliskoj budućnosti opet mogle imati problem zbrinjavanja migranata, istaknuto je.

„Ovo su gradovi i općine iz Italije koje su pokušale organizirati same i napraviti određenu koordinaciju kako bi pokušali biti spremniji i spriječili ponovnu katastrofu u slučaju povećanja broja migranata.“-kaže Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.