Grad Bihać

Posjeta ambasadora Islamske republike Iran u BiH Gradu Bihaću

Posjeta ambasadora Islamske republike Iran u BiH Gradu Bihaću

U okviru posjete Unsko-sanskom kantonu, NJ.E. Reza Ghelichkhan, ambasador Islamske Republike Iran u BiH danas je posjetio bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića. Razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji i planiranim zajedničkim aktivnostima u narednom periodu.

„Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Irana i ovog dijela BiH, naročito Bihaća, narodu Irana dobro je poznato ovdašnje prirodno bogatstvo, turistički potencijali, ali i aktuelna dešavanja na ovom području. Odnosi Islamske Republike Iran sa Bosnom i Hercegovinom, nakon priznanja njene nezavisnosti, u stalnom su razvoju. Što se tiče naših odnosa, mi ne pridajemo samo značaj odnosima sa državnim organima vlasti u BiH, naprotiv- veći značaj dajemo nižim nivoima vlasti u vašoj zemlji, među kojima je i Unsko-sanski kanton, odnosno Grad Bihać. Činimo sve da što više i unaprijedimo tu saradnju. Postoje dobre pretpostavke i oblasti u kojima se može razvijati ekonomska saradnja USK i Bihaća sa Iranom, o čemu smo danas i razgovarali. Medijska saradnja je jedna od mogućih oblasti. Poseban naglasak stavili bismo na prikazivanje iranskog filma, kako u programu državne televizije, tako i kantonalnih i lokalnih TV-kuća“, rekao je nakon sastanka za RTV Bihać Reza Ghelichkhan, ambasador Islamske republike Iran u BiH.

Uz zahvalnost iranskom ambasadoru u našoj zemlji što je posjetio Grad Bihać, gradonačelnik Šuhret Fazlić iskoristio je priliku da amabasadora Ghelichkhana upozna sa trenutnom situacijom u Bihaću i najaktualnijim pitanjima koja prate dešavanja u našem gradu, posebno o migrantskoj krizi, razvoju turizma i međusobnoj saradnji u toj oblasti.

„Razgovarali smo o našim nastojanjima da izgradimo aerodrom, te o ekonomskoj saradnji. Mi smo i do sada sarađivali u oblasti kulture i misli da bismo već ovog ljeta mogli realizovati određene kulturne projekte, ako ništa, da to iskoristimo za upoznavanje sa kulturom naroda Irana, ali i da time obogatimo našu turističku ponudu. Amabasador mi je danas rekao da Iran ima preko 3.000.000 migranata i izbjeglica iz zemalja odakle dolaze u BiH, odnosno u Bihać. Prije svega su to Pakistan, Bangladeš i Afganistan. U Iranu se također susreću sa sličnim problemima sa kojima se susrećemo i mi. U Bihaću trenutno boravi oko 30 migranata iz ove zemlje. Ohrabren sam činjenicom da su u Amabasadi Irana u BiH, ukoliko se oni žele vratiti u svoju zemlju, spremni riješiti njihov povratak u roku od 24 sata. Mislim da je ovo dobar pokazatelj u kom pravcu naši državni organi trebaju ići i u razgovoru sa drugim državama kako bi se smanjio pritisak migranata“ , izjavio je Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća

Tekst: RTV Bihać