Grad Bihać

Posjeta Ambasadora Indije za Bosnu i Hercegovinu gradu Bihaću

Posjeta Ambasadora Indije za Bosnu i Hercegovinu gradu Bihaću

Danas je po prvi put grad Bihać posjetio Ambasador Indije za Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku Kumar Tuhin. U Gradskoj upravi se sastao sa delegacijom Grada Bihaća na čelu sa Jasminom Stambolijom,  savjetnikom gradonačelnika.

Teme sastanka bile su prvenstveno iz oblasti obrazovanja, kulture, turizma i privrede. Razgovaralo se  o potencijalnim ulaganjima u određenim seferama privrede, komparativnim prednosima Grada Bihaća, te su predstavljeni privredni potencijali i prilike za ulaganja u Gradu Bihaću.

Gospodin Tuhin predložio je nekoliko projekata na osnovu kojih Ambasada Indije želi uspostaviti saradnju sa Gradskom upravom, a jedan od njih je obilježavanje Svjetskog dana Joge u gradu Bihaću kroz koji bi građani grada Bihaća i posjetitelji mogli detaljnije upoznati indijsku kulturu i tradiciju. Pored toga, Ambasador Indije u našoj državi naglasio je mogućnost stipendiranja studenata sa područja Grada Bihaća, odnosno povezivanja sa Univerzitetom u Bihaću, te ostalih vidova razmjene znanja i iskustava.

Također, istaknuta je volja da se pomogne gradu Bihaću kada je u pitanju migrantska kriza i to na način da Ambasada vrši proces vraćanja malobrojnih državljana Indije koja se nađu u privremenim prihvatnim centrima na području Bihaća i BiH.