Grad Bihać

Počeli radovi na uređenju Gradske otoke, Trga Maršala Tita i šetnice iza SRC “Stens”

Počeli radovi na uređenju Gradske otoke, Trga Maršala Tita i šetnice iza SRC “Stens”

Počeli radovi na uređenju Gradske otoke, Trga Maršala Tita i šetnice iza SRC “Stens”

Predstavnici Grada Bihaća, savjetnik gradonačelnika Edin Moranjkić, direktor Zavoda za prostorno uređenje Ademir Toromanović i direktor TZ Bihać Armin Amidžić, zajedno sa projektantima i izvođačima, obišli su danas započete radove na uređenju Gradske otoke, zatim naTrgu Maršala Tita i šetnici iza SRC "Stens", te tom prilikom i najavili buduću realizaciju projakata na tzv. Amerikančevoj otoci i Plandištu, odnosno rekonstrukciju fontane u centru grada.

Prema riječima direktora JU Zavod za prostorno uređenje Bihać AdemiraToromanovića, u rekonstrukciju drvenih mostova na području grada u proteklih nekoliko mjeseci uloženo je ukupno oko 80.000 KM. Zatim je uslijedila izgradnja šetnice iza SRC Stens u vrijednosti oko 100.000 KM, koja je u završnoj fazi, a trenutno su u toku radovi na Trgu Maršala Tita u vrijednosti 50.000 maraka. Počela je i realizacija projekta uređenja Gradske otoke u vrijednostiod 320.000 KM.

"Ove, kao i prethodnih godina Grad Bihać u javnu infrastrukturu na prostoru cijelog grada ulaže ukupnooko 2 miliona KM, ali danas obilježavamo realizaciju projekata koji imaju poseban značaj. Kao Grad prepoznali smo inicijativu udruženja Kultivator koje se bavi promišljanjem prostornog uređenja i prihvatili ideju uređenja određenih tačaka u centru grada i uz rijeku Unu od kojih je naznačajniji projekat uređenja Gradskeotoke. Sve te tačke koje se rade i koje će se raditi dio su projekta tzv. Smaragdnog puta, koji želimo formirati uz rijeku Unu u centru grada. Ubrzo bi trebala otpočeti i rekonstrukcija postojeće fontane u ul.Bosanska, zatim uređenje Plandišta nakon što je uklonjen stari oronuli objekat Vatrogasnog doma. Radujemo se i uređenju Amerikančeve otoke i njenom daljem spajanju drvenim mostom prema Higijensom zavodu”, rekao je Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Da će sve ovo poboljšati turističku ponudu grada Bihaća potvrdio je i direktor Turističke zajednice Grada Bihaća koja se aktivno uključila u izradu idejnih rješenja i projektnu dokumentaciju za navedene projekte jer uža jezgra grada Bihaća ima izuzetan turistički potencijal koji još uvijek nije iskorišten u punom kapacitetu.

Projektant Ahmed Ibrahimpašić naglasio je važnost socijalne aktivacije jednog od najvažnijih prostora u središtu grada - Gradske otoke.

"Naša startegije prilikom uređivanja je upravo socijalna aktivacija prostora uz ekološku održivost. Prostor do Djevojke sa Une zoniran je kao manifestacioni, dok će na drugoj - sjevernoj strani biti nastavljena pješačka staza, zatim amfiteatar i dječija igrališta. To će sve pratiti vegetacija, koja će dati dodatnu posebnost cjelokupnom ambijentu", kazao je Ibrahimpašić.