Grad Bihać

Obilježena je godišnjica pogibije majora Adila Bešića

Obilježena je godišnjica pogibije majora Adila Bešića

Trideset prvu godinu za redom prigodnim sadržajima obilježena je godišnjica pogibije majora Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. 

U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a, u kasarni koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film, a potom su delegacije Grada Bihaća, Vlade i Skupštine USK-a, MZ Vrsta i boračkih organizacija položile cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću u MZ Vrsta. Na akademiji organiziranoj povodom 31. godišnjice pogibije majora Bešića, prigodnim obraćanjima ratni suborci, predstavnici Vlade i Skupštine USK-a i Muftijstva Bihaćkog evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića, jedni sa područja USK-a ponio najveće ratno priznanje, heroj oslobodilačkog rata.

 „Major Adil Bešić bio je uzoran starješina koji je rukovodio i komandovao jedinicama Armije R BiH, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Herojstvom i istrajnošću pokazao je svima kako se bori za državu BiH i hvala svim braniocima Bihaća jer su omogućili da evo mi u miru se borimo za bolju državu BiH. Hvala organizatoru koji je danas na akademiji okupio i mlade ovog grada da čuju istinu o najboljim sinovima Bosne koji nikada nisu znali izdati i odustati od svojih ideala slobodne države BiH“ – kazao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća. 

 Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.