Grad Bihać

Obilježena godišnjica slamanja neprijateljske "Februarske ofanzive"

Obilježena godišnjica slamanja neprijateljske

U organizaciji Udruženja „Hasin vrh“ i MZ Srbljani na čuvenom Hasinom vrhu održana tradicionalna manifestacija, kojom se bivši pripadnici 5. korpusa Armije R BiH prisjećaju slamanja neprijateljske „Februarske ofanzive“ ratne 1994. godine.

Ovogodišnjem obilježavanju prisustvovali su nekadašnji direktni akteri bitke, ali i veliki broj mladih koji su od ratnih komandanata mogli čuti sve šta se je dešavalo tokom bitke ratne 1994. godine.

U svojim obraćanjima ratni komandanti Hamdo Delalić, Hamdija Abdić, Amir Avdić i Šefik Veladžić kazali su da je nadljudskim naporima pripadnika 5. korpusa ARBiH i policije osujećen plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u

Kostelima.

Istovremeno Nijaz Malkoč, predsjednik MZ Srbljani pozvao je sve nadležne da se konačno maksimalno angažiraju kako bi se započelo da izgradnjom spomen parka Hasin vrh kao trajnog obilježja na kojem bi mladi odali počast herojima 5. korpusa Armije R BiH.

U ime Grada Bihaća prisutnima se obratio Jasmin Stambolija, Savjetnik gradonačelnika kazavši da će Grad Bihać učiniti sve kako bi zajedno sa članovima Udruženja Hasin vrh i MZ Srbljani već do slijedećeg obilježavanja imali započete radove za izgradnji spomen parka.