Grad Bihać

Obilježena 27. godišnjica vojne akcije Armije R BIH kojom je oslobođeno naselje Bugar

Obilježena 27. godišnjica vojne akcije Armije R BIH kojom je oslobođeno naselje Bugar

U organizaciji Savjeta MZ Izačić i podršku Gradske uprave Bihać, danas je obilježena 27. godišnjica vojne akcije Armije R BiH u kojoj je ratne 1995. godine oslobođeno naselje Bugar u MZ Izačić.

Dvedeset sedam godina poslije, učesnici ove vojne operacije, te predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti, te mještani Vikića, Bugara i Izačića okupili su se na spomen obilježju u reonu Čavnik - Bugar kako bi evocirali uspomene na oslobodilačku akciju pripadnika 5. korpusa Armije R BiH u kojoj je živote dalo jedanaest pripadnika 502. Viteške brigade: Ismet Balić, Fikret Sušić, Hazim Rekić, Asim Rekić, Sakib Felić, Sulejman Hašić, Husein Keškić, Safet Muminagić, Muho Mušić, Mirsad Raković i Slavko Gašljević.

Prisutnima su se obratili Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić, Fuad Sadiković, ratni komandant Jurišnog bataljona 502. Viteške brigade, Hamdija Abdić, ratni komandant 502. Viteške brigade, Samir Jašaragić, ministar za boračka pitanja USK-a i Kemal Hrnjić, Savjetnik gradonačelnika Bihsćs.

U svojim obraćanjima evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju i nemjerljiv doprinos mještana Izačića, Vikića, Čavnika i Bugara u odbrani i oslobađanju države BiH.

“Iskoristimo ove godišnjice da se prisjetimo boraca koji su dali život za državu Bosnu i Hercegovinu i koje smo svi mi i lično poznavali za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ove datume moramo obilježavati sa dvije misije, a to je da nikada ne zaboravimo ove heroje i sve borce koji su branili državu i da nikada ne dozvolimo da nam se isto ponovi “ – istakao je Kemal Hrnjić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.