Grad Bihać

Obilježena 26. godišnjica oslobodilačke akcije Armije R BiH u naselju Bugar

Obilježena 26. godišnjica oslobodilačke akcije Armije R BiH u naselju Bugar

U organizaciji Savjeta MZ Izačić i podršku Grada Bihaća, danas je obilježena 26. godišnjica vojne akcije Armije R BiH u kojoj je ratne 1995. godine oslobođeno naselje Bugar u MZ Izačić.

Dvedeset šest godine poslije, učesnici ove vojne operacije, te predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti, boračkih udruženja, te mještani Vikića, Bugara i Izačića okupili su se na spomen obilježju u reonu Čavnik - Bugar kako bi evocirali uspomene na oslobodilačku akciju pripadnika 5. korpusa Armije R BiH u kojoj je živote dalo jedanaest pripadnika 502. Viteške brigade: Ismet Balić, Fikret Sušić, Hazim Rekić, Asim Rekić, Sakib Felić, Sulejman Hašić, Husein Keškić, Safet Muminagić, Muho Mušić, Mirsad Raković i Slavko Gašljević.

Prisutnima su se obratili Šaban Bećiraj ispred Savjeta MZ Izačić, Fuad Sadiković, ratni komandant Jurišnog bataljona 502. Viteške brigade, Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a i Jasmin Stambolija, Savjetnik gradonačelnika Bihaća. U svojim obraćanjima evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju i nemjerljiv doprinos mještana Izačića, Vikića, Čavnika i Bugara u odbrani i oslobađanju države BiH.

“Ovo mjesto zaslužuje veliki spomenik koji bi bio trajna uspomena na sve borce koji su dali živote za naš slobodan Bihać i državu Bosnu i Hercegovinu. Mora nas biti još više na ovakvim i sličnim manifestacijama i godišnjicama bitaka koje su odredile sudbinu grada Bihaća i države BiH a posebno trebaju biti mlađe generacije koje trebaju znati istinu o hrabroj borbi boraca 5. korpusa Armije R BiH” – istakali su današnji govornici.