Grad Bihać

Obilježavanje 30 godina od formiranja Armije R BiH

Obilježavanje 30 godina od formiranja Armije R BiH

Povodom obilježavanja tridesete godišnjice osnivanja Armije Republike BiH, predstavnici grada Bihaća i gradski vijećnici danas su prisustvovali svečanom prijemu u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, nakon čega su sa delegacijama Skupštine i Vlade USK, federalnih zastupnika, ratnih stariješina te pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obišli kasarnu. 

Na spomen obilježju „Humci“ učenjem Fatihe i pojedinih ajeta iz Kur'ana, te prenošenjem poruke uvaženog hafiza Mehmeda ef. Kudića, Bihaćkog muftije i kratkog obraćanja glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bihać, Mensura ef. Ćehića obilježena je centralna svečanost. 

„Jedna od posebnih vrijednosti te male zemlje je i Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja se rodila u najteže vrijeme i ostala dostojanstvena kada se očekivalo da takva ne bude.

Danas svi uzdignutih glava prolazimo svijetom zbog toga što pripadnici naše Armije nisu okrvavili svoje ruke. Ponosni smo na naše komandante koji su sankcionisali idividualne slučajeve koji su prešli crvenu liniju. Ponosni smo na našu ulemu koja je pisala našim borcima da ne ubijaju nedužne: žene, starce, djecu i sveštena lica. Hrabrim pripadnicima naše Armije, porodicama šehida i ratnih vojnih invalida, čestitam 15. april Dan Armije R BiH.“ poručio je u svojoj čestitci muftija Bihaćki, ef Kudić. 

Delegacija Grada Bihaća i Gradskog vijeća položila je cvijeće na katoličkom groblju „Žegar“ i mezaru dr. Irfana Ljubijankića.