Grad Bihać

Nastavak suradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine kroz projekat koji se realizira na području grada Bihaća

Nastavak suradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine kroz projekat koji se realizira na području grada Bihaća

U gradskoj upravi održan je sastanak na kojem su učestvovali predstavnici grada Bihaća na čelu sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, predstavnici Civilne zaštite oba bh. etniteta, predstavnici Civilne zaštite USK-a, predstavnici Civilne zaštite gradova Bihaća i Bosanske Krupe, predstavnik Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, Samir Đonlić i Štepan Santruček, konzul Republike Češke u našoj državi zajedno sa Šefom ronilačkog tima Češke Republike.

 Specijalna jedinica za podvodno deminiranje Češke Republike u suradnji sa Federalnim i Kantonalnim štabom civilne zaštite te štabom civilne zaštite gada Bihaća u sklopu projekta razvojne suradnje na lokacijama u blizini Brekovačkog mosta vrše pronalaženje i/ili uništavanje municije i ostalih neksplodiranih ubojnih sredstava.

 Ovaj projekat je otpočeo 2015. godine na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke što predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom. Tim ronioca iz ove države već je treći put na području Unsko-sanskog kantona a organiziranim potragama pronašli su veliki broj neksplodiranih ubojnih sredstava u rijeci Uni.

 Bitno je naglasiti da projekat nema vremenskog ograničenja a koncipiran je tako da jedan dio projekta obuhvata operativne aktivnosti na teritoriji BiH, a drugi dio projekta obuhvata obuku ronilačkih enititetskih timova.