Grad Bihać

Ljetna škola maternjega jezika i kulture za mlade iz dijaspore

Ljetna škola maternjega jezika i kulture za mlade iz dijaspore

I ovog ljeta mladi pripadnici bh. dijaspore imaju jedinstvenu priliku da sudjeluju u Ljetnoj školi maternjega jezika i kulture u Bihaću koja će se održati u periodu od 25. do 29. jula. 2022. godine.

Nakon uspješno provedene Ljetne škole maternjega jezika i kulture za mlade iz dijaspore u 2021. godini, a na poticaj samih polaznika i njihovih roditelja, Grad Bihać je ovogodišnju Ljetnu školu pripremio u vidu ljetnog kampa. Pored radionica, predavanja i izleta putem kojih će polaznici unaprijediti poznavanje maternjega jezika, saznati o dugoj i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine i Bihaća te posjetiti najvažnije kulturno-historijske i prirodne znamenitosti bihaćke regije, ovogodišnja Ljetna škola je posebna jer će se odvijati u prirodi, u samom Nacionalnom parku Una te će biti obogaćena raznovrsnim sportsko-rekreativnim aktivnostima. Jedna od planiranih aktivnosti je i rafting na dionici u mirnijem dijelu toka rijeke Une.

Cilj Ljetne škole je promicanje i afirmiranje jezika i kulture Bosne i Hercegovine među mladim ljudima iz dijaspore u dobi od 11 do 18 godina te njihovo povezivanje sa zemljom porijekla. Školom se također promovira bihaćki kraj kao područje bogate historije, brojnih kulturno-historijskih spomenika i izuzetnih prirodnih ljepota što ga sve čini idealnim mjestom za nezaboravan odmor.

Provjereni tim edukatora i ove će godine osigurati kvalitetne sadržaje u okviru Ljetne škole koji su, zahvaljujući Gradu Bihaću, potpuno besplatni za sve polaznike. Polaznici će jedino snositi troškove smještaja na bazi punog pansiona sa međuobrokom u Rafting centru "Discover Bihać" u Kulen-Vakufu. Rok za prijave je 20. maj 2022. godine. Više detalja o načinu prijave, organizaciji i sadržaju Škole dostupno je na Facebook stranici Ljetne škole.