Grad Bihać

Gradsko vijeće aklamacijom donijelo Deklaraciju kojom je zauzet stav podrške republici Ukrajini

Gradsko vijeće aklamacijom donijelo Deklaraciju kojom je zauzet stav podrške republici Ukrajini

Na jučerašnjoj 21. redovnoj sjednici Gradsko vijeće Bihać je na inicijativu vijećnica Šeherzada Delić (NS) i Silvana Behić (PoMAK) aklamacijom donijelo Dekleraciju kojom je zauzelo stav podrške republici Ukrajini uz sljedeće stavove:

- Gradsko vijeće Bihać osuđuje agrsiju Rusije na Ukrajinu.

- Gradsko vijeće Bihać osuđuje nasilje koje se trenutno dešava u Ukrajini nad ukrajinskim nevinim stanovništvom.

- Gradsko vijeće Bihać podržava ukrajinski narod u borbi za odbranu, očuvanje nezavisnosti i slobodu svoje suverene domovine.

- Gradsko vijeće Bihać traži od Gradonačelnika da Grad Bihać kao središte Bosanske krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona, zajedno sa drugim jedinicama lokalne samouprave iz Federacije BiH, realizuje finansijsku podršku u vidu donacije prema državi Ukrajini.

Naime, sve evropske države i mnoge zemlje svijeta u kominikaciji sa diplomatskim misijama Ukrajine širom svijeta poduzimaju značajne korake u pružanju različitih vrsta pomoći Ukrajini. Međutim, Bosna i Hercegovina na državnom nivou vlasti, odnosno na nivou Vijeća ministara BiH vjerovatno neće biti u stanju postići konsenzus oko tog pitanja zbog stavova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, odnosno stranke SNSD kojoj pripadaju. Vjerovatno, iz tog razloga diplomatska misija Ukrajine u BiH odlučila je da se obrati lokalnim zajednicama i Kantonima u BiH.

S tim u vezi, Gradsko vijeće podržalo je prijedlog gradonačelnika Fazlića da se sredstva lokalnih zajednica i Kantona koji su u mogućnosti donirati pomoć pokušaju sumirati na jedno mjesto i jedinstveno doznače za pomoć Ukrajini.