Grad Bihać

Gradska uprava Bihaća zajedno sa Razvojnom agencijom USK-a danas je organizirala dan otvorenih vrata u Sportskoj dvorani Luke

Gradska uprava Bihaća zajedno sa Razvojnom agencijom USK-a danas je organizirala dan otvorenih vrata u Sportskoj dvorani Luke

Gradska uprava Bihaća zajedno sa Razvojnom agencijom USK-a danas je organizirala dan otvorenih vrata povodom zavšetka radova na ugradnji sistema centralnog grijanja na drvnu biomasu u sportskoj dvorani "Luke" u Bihaću, koju je financirala Evropska unija u sklopu projekta "Wood Key".

Kako je danas istaknuto, projekt "Wood Key" ima za cilj potaknuti region na energetsku tranziciju poticanjem korištenja drvne biomase kroz nove inovativne investicijske koncepte, te ugovaranje prodaje toplinske energije iz biomase, zasnovano na održivoj upotrebi regionalnih dostupnih obnovljivih izvora energije (drvo), što dovodi do povećane energetske sigurnosti, čistijeg okoliša i održive privrede u prekograničnom području.

“Ovo je jedan uspješan projekat kojeg smo realizirali zahvaljujući dobroj prijašnjoj saradnji u oblasti prekogranične sarasnje i evropskih fondova za ovu oblast. Dvorana će biti završena i za to imamo osiguranih 600.000 KM i u toku je postupak javnih nabavki nakon čega idemo u završne radove a osigurnao je i 100.000 KM naših sredstava i 100.000 KM sredstava Vlade Kantona Sarajevo za nabavku mobilijara u dvorani”- istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Partneri projekta su Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, Grad Bihać, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Karlovačka županija i Opština Herceg Novi, a ukupna vrijednost (za sve partnere) iznosi 1.157.451,69 EUR. Učešće Grad Bihać iznosi 194.952 EUR.