Grad Bihać

Gradonačelnik Sedić povodom 32. godišnjice zločina u Biljanima: "Sjećamo se svih nevinih žrtava"

Gradonačelnik Sedić povodom 32. godišnjice zločina u Biljanima:

Povodom obilježavanja 32. godišnjice zločina u Biljanima kod Ključa, gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić uputio je poruku podrške porodicama žrtava i preživjelima.

 

„Danas se s dubokim pijetetom prisjećamo svih žrtava zločina u Biljanima, njih 260 ubijenih u samo jednom danu. Mučenih i ubijanih na najsvirepije načine, neshvatljive svakom zdravorazumskom čovjeku.  Jasno je da su zločini u Biljanima bili uvod u srebrenički genocid  i da su dali naslutiti kakav scenario je namijenjen Bošnjacima.  


Na dan kada se prisjećamo ubijenih Biljančana, cijelih porodica i djece koja nisu ništa skrivila,  želim podsjetiti da su istina i pravda za žrtve, kroz procesuiranje počinilaca zločina, najmanje što oni mogu dobiti. Jedini presuđeni za zločine u Biljanima Marko Samardžija danas je slobodan čovjek baš kao i svi izvršioci zločina, a koji ni nakon 32 godine nisu odgovarali za svoja zlodjela.


Naša stremljenja moraju  biti usmjerena ka stvaranju bolje budućnosti  za svu našu djecu. Uspjet ćemo  samo ako je utemeljimo na istini i pravdi, hrabrosti da se suprotstavimo poricanju historijskih činjenica ili revizionizmu i čuvanju sjećanja na sve nevine žrtve.“