Grad Bihać

Gradonačelnik Sedić posjetio JU „Kulturni centar“ Bihać

Gradonačelnik Sedić posjetio JU „Kulturni centar“ Bihać

Današnjom posjetom JU „Kulturni centar“ Bihać gradonačelnik Elvedin Sedić nastavio je niz inicijalnih posjeta javnim preduzećima i ustanovama kojima je osnivač Grad Bihać.

Predstavnici Kulturnog centra upoznali su gradonačelnika sa aktivnostima ove ustanove koja predstavlja glavnog nosioca kulturnih dešavanja u Bihaću ali i u Unsko-sanskom kantonu. Perjanica kulturnog života u Gradu na Uni svakako je Festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“ koji već 24. godine Bišćanima pruža predstave eminentnih pozorišnih kuća iz naše zemlje i regije. Pored „Bihaćkog ljeta“ ova Ustanova kroz najstariji festival u našem gradu „Ulicom Bišća“ promovira i kulturno stvaralaštvo iz našeg grada. Kulturni centar je nosioc organizacije obilježavanja „Dana grada“, organizator „Maturijade“, a odnedavno i mini festivala „Sevdah na Uni“. Također, Kulturni centar je i suorganizator Festivala „Jesen na gelenderima“ i Zimskog festivala „Winter park“.

- Pored svih događaja kojima oplemenjujemo kulturni život grada, s ponosom bih istakla i projekat kojeg je Kulturni centar implementirao sa partnerima, a koji je rezultirao jednom sjajnom pozorišnom predstavom predstavom „Pedagogija otpora Branka Ćopića“. Projekat za cilj ima stvaranje pozorišne scene Krajine jer je pozorište nešto što nedostaje i nešto što ovaj grad mora da ima, kazala je direktorica Kulturnog centra.

Pored kulturnih, predstavnici Kulturnog centra su gradonačelniku predstavili i infrastrukturne projekte poput rekonstrukcije tzv. Vojnog igrališta i njegove transformacije u ljetnu pozornicu, kao i pripremnih aktivnosti za realizaciju projekta sanacije pozorišne dvorane bivšeg Doma USAOJ-a za šta su planirana sredstva Budžetom FBiH.