Grad Bihać

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić organizirao okupljanje privrednika sa područja grada

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić organizirao okupljanje privrednika sa područja grada

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić bio je organizator sinoćenjeg okupljanja privrednika sa područja grada, te im je tom prilikom predstavio ideju i namjeru uspostavljanja i djelovanja Lokalnog privrednog foruma, odnosno Biznis kluba Grada Bihaća.

Lokalno privredni forum je tijelo koje će služiti za vođenje javno – privatnog dijaloga između Grada Bihaća, tj. gradonačelnika i privatnog sektora.

"Bez obzira na moju trenutnu poziciju i dalje se smatram privrednikom prije nego javnim funkcionerom. Trenutno sam s obje strane, ali sad sa gradonačelničke pozicije želim koliko god je u mojoj moći pomoći razvoju privrede jer ona znači život našeg grada. Umjesto da privredi politika nameće šta i kako treba da radi, u svim razvijenijim zemljama to je obratno", rekao je između ostalog gradonačelnik Sedić prilikom obraćanja privrednicima.

U izjavi za medije dodao je da su ga u tom smjeru dodatno ponukale i paušalne ocjene pojedinaca tokom protekle kampanje, da se u Bihaću privrednici mogu prebrojati na prste jedne ruke.

"Večeras smo činjenicama i egzaktnim podacina pokazali i prikazali da to nije tako, da Bihać ima najviše privrednih subjekata u Kantonu, najveću privrednu aktivnost, najviše zaposlenih, najvišu prosječnu platu itd. Ali na stranu to, ono što je najvažnije večeras jeste da želimo uspostaviti praktičan model i efikasan kanal za komunikaciju s privrednim sektorom kako bi zajednički radili na poboljšanju uvjeta za poslovanje i investiranje u Bihaću", kazao je Sedić.

U sklopu predstavljanja planova, Nihad Šušnjar, bivši predsjednik Privredne komore USK-a, trenutno direktor Bosnaplast d.o.o. i budući koordinator Lokalnog privrednog foruma Grada Bihaća, održao je prezentaciju aktuelnih makro-ekonomskih i socio-ekonomskih pokazatelja za Grad, Kanton, FBiH i BiH.

"Želio sam iskoristiti ovu priliku da predstavim stanje kakvo zaista jeste. Svi ovi podaci su javno dostupni, ja sam ih samo prikupio i predstavio na jednom mjestu. Ti podaci govore da se u Bihaću radi i da je Bihać u većini oblasti prvi i najjači privredni grad Kantona, a to je zahvaljujući tome što ljudi koji su ovdje večeras rade, zapošljavaju i zajedno sa svojim uposlenicima privređuju i plaćaju dadžbine. Zbog toga im Grad mora staviti maksinalno na raspolaganje i uspostaviti dobru komunikaciju", kazao je Šušnjar.

"Bilo je ovakvih pokušaja i formiranja sličnih tijela i ranije, ali su bili suviše formalni i birokratizirani, od toga nismo u praksi imali puno koristi. Ovo je zaista jedan novi i drugačiji pristup i ja sam iskreno pozitivno iznenađen", istakao je privrednik Haris Ćoralić koji je bio domaćin večerašnjeg događaja koji je ujedno prvi inicijalni sastanak Biznis kluba.

U narednom periodu lokalni privrednici će imati priliku i formalno postati članovi Lokalnog privrednog foruma na dobrovoljnoj osnovi, a nakon toga će biti organizirani i radni mjesečni sastanci po sektorima, odnosno po srodnim privrednim djelatnostima i tematskim oblastima.