Grad Bihać

Grad Bihać kroz projekat EU4AGRI potpisao ugovor o revitalizaciji Gradske tržnice

Grad Bihać kroz projekat EU4AGRI potpisao ugovor o revitalizaciji Gradske tržnice


U Sarajevu je održano potpisivanje ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprijeđivati i razvijati ruralnu tržišnu infrastrukturu.

Konkretno, u tim gradovima bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Sredstvima Evropske unije bit će podržani Bihać, Bosanski Petrovac, Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad i Banja Luka, dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Projekt kojim je Grad Bihać aplicirao i potpisao ugovor ovom prilikom jeste revitalizacija, modernizacija i stavljanje u funkciju postojeće Gradske pijace u centru Bihaća, te omogućavanje direktnog pristupa lokalnom tržištu za inicijalno 28, a do kraja implementacije projekta minimalno 42 krajnja korisnika, kao i jačanje njihovih konkurentskih pozicija na tržištu. To će biti ostvareno na način da će biti donesen novi model upravljanja Gradskom pijacom i set akata i alata koji će u potpunosti regulirati odnose svih aktera i omogućiti odvijanje prodaje uz poštivanje minimalnih standarda za sigurnost hrane, javno zdravstvo, socijalnu inkluziju i zaštitu okoliša. Također će biti izvršena sanacija i opremanja Gradske pijace što će korisnicima omogućiti adekvatne uvjete prodaje uključujući aspekte sigurnosti hrane i higijene, te adekvatne uvjete za korisnike na samoj tržnici. Uz to će biti kreiran web shop Gradske pijace putem kojeg će se otvoriti novi promotivno distributivni kanal pristupačan za veći broj lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Ukupna vrijednost tog projekta je 177,974.79 KM.

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini istakao je daizgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva.

„Lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, zelenu i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, a sve to vodi ka održivoj poljoprivredi. Današnji grantovi su samo jedan mali dio našeg programa podrškeu vrijednostiod 30 miliona eura koje izdvajamo za razvoj poljoprivrednog sektora i ruralnih područja u Bosni i Hercegovini“, rekao je Ambasador Sattler.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište.

“Razvojni program Ujedinjenih nacija je ponosni partner Evropske unije na jačanju konkuretnosti poljoprivede i daljem ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini. Podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurat će se uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Posebno je bitno da će ove investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH”, kazala je Nedera.