Grad Bihać

Generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić posjetio Bihać

Generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić posjetio Bihać

Generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić na današnjem se sastanku sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem posebno interesovao za položaj hrvatske zajednice u ovom dijelu BiH, kao i problematiku upravljanja migracijskim procesom.

"Dobro nam je poznat problem velikog prisustva migranata u Bihaću, težak proces zbrinjavanja tih ljudi u cijelom regionu, međutim očigledno da gospodin Fazlić povlači dobre poteze u svom radu, jer je od svojih sugrađana dobio i drugi gradonačelnički mandat. Prilikom današnje posjete ponovili smo da smo spremni pomoći u okviru naših nadležnosti i mogućnosti. Posebna tema je naravno bila položaj hrvatske zajednice u Bihaću i zajednički smo osudili nedavnu pojavu uvredljivih grafita na crkvi Svetog Antuna Padovanskog. To nije samo uvreda za katolike, nego i sve građane ovog grada, te sam siguran da će nadležni organi detaljno istražiti i sankcionirati počinioce ovog vandalskog čina", riječi su konzula Piličića.

Još jednom je apelirao i za sistemsko rješavanje problema financiranja Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u gradu na Uni, apostrofiravši da eventualno zatvaranje ove obrazovne ustanove ne bi bila dobra poruka iz Bihaća.

"Bilo je zaista mnogo pokušaja i urgencija za sistemsko rješavanje ovog pitanja, međutim sve je ostalo na obećanjima. Biskup Komarica je već bio prinuđen zatvoriti srednju medicinsku školu, a nadam se da takva sudbina ne čeka i osnovnu. Apeliramo da se pokuša naći rješenje na kantonalnom nivou, kako je uostalom urađeno i u drugim kantonima", kazao je konzul Piličić.

S tim se složio i bihaćki gradonačelnik Fazlić, izrazivši želju da Bihać bude primjer otvorenog evropskog grada u kojem svi građani imaju jednake uslove za rad i život.

"U potpunosti podržavam ovu priču oko Katoličkog školskog centra i kao građanin Bihaća zahtijevam od Vlade Unsko-sanskog kantona da kroz budžet riješi pitanje financiranja i daljeg egzistiranja ove obrazovne ustanove. Bihać je uvijek bio grad zajedništva i prijateljskog suživota i to neće i ne smiju promijeniti ni ovakvi izolovani incidenti, poput pojave uvredljivih grafita na katoličkoj crkvi. To je nedopustivo i za svaku osudu", dodao je gradonačelnik Fazlić.

Ponovio je i kako se nada konkretnijoj podršci Republike Hrvatske u kompletnom migrantskom procesu, odnosno nekoj vrsti ambasadorskog zastupništva u Evropskoj uniji.

Tekst i foto: Muhamed Sadiković RTV Bihać