Grad Bihać

Druga regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue"

Druga regionalna konferencija

Druga regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" održana je protekla tri dana u  glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U fokusu skupa, koji je u Sarajevu okupio ključne osobe iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona, Evropske unije (EU) i međunarodnih organizacija, su modaliteti regionalne saradnje i najbolje prakse u upravljanju migracijama.

Istovremeno, skup je i prilika za razmjenu mišljenja o jačanju kapaciteta za koordinaciju nadležnih institucija zemalja zapadnog Balkana, te o povratku i readmisiji migranata u zemlje porijekla i borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima kao značajnom segmentu suzbijanja ilegalnih migracija.

Konferenciji je prisustvovao i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i savjetnik gradonačelnika Jasmin Stambolija.

"Ako je neka lokalna zajednica kompetentna da prenosi iskustva sa migrantskom krizom onda je to sasvim sigurno Grad Bihać, njegovi građani i brojna udruženja i organizacije koje su od 2018. godine nosili teret migrantske krize u Bihaću. Stoga je dobro da se čuju naša iskustva, sve ono loše i dobro što je kriza donijela i kako se sa njom treba upravljati"- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić podsjetio je da je i pored svih poteškoća u međuvremenu izrađena strategija za migracije i akcioni plan za period 2021-2025., te da su ti dokumenti u fazi usvajanja.

Po njegovim riječima, u istom kontekstu su i predložene izmjene Zakona o strancima, a što će biti "veoma dobra platforma i podlog za još kvalitetnije upravljanje migracijama u narednom periodu".

Sudionike "Sarajevo Migration Dialogue-a" pozdravila je ministrica pravde i policije Švicarske Karin Keller-Sutter, naglašavajući kako je zapadni Balkan integralni dio Evrope i ključna regija za migracije između Azije i Evrope.

Potcrtala je kako ima privilegiju da podrži rad Konferencije, podsjećajući kako ona okuplja sudionike koji imaju zajednički interes na planu unapređenja rješavanja pitanja migracijskih ruta preko zapadnog Balkana.

Trodnevna regionalna konferencija (19-21. septembra) održala se u organizaciji Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i uz podršku Vlade Švicarske Konfederacije i Hilfswerk Internationala.