Grad Bihać

Dana 02.02.2024. godine svečano je otvoren renovirani Odjel dječje hirurgije u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću

Dana 02.02.2024. godine svečano je otvoren renovirani Odjel dječje hirurgije u Kantonalnoj bolnici

Dana 02.02.2024. godine svečano je otvoren renovirani Odjel dječje hirurgije u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, zahvaljujući sredstvima Europske unije. Šef Delegacije EU, Johann Sattler, zajedno s direktorom bolnice, dr. Hajrudinom Havićem, inaugurirao je obnovljeni prostor, čime su stvoreni uslovi za unaprjeđenje liječenja pedijatrijskih hirurških stanja u Unsko-sanskom kantonu. Projekt je posebno važan jer je odjel bio pogođen požarom 2013. godine, a tokom obnove se selio šest puta. Europska unija je izdvojila preko 200.000 KM, uz doprinos Ministarstva zdravstva USK i same bolnice.

Otvorenje ovog obnovljenog odjela omogućava skraćenje čekanja na operaciju, smanjenje rizika od infekcija te podizanje zdravstvene skrbi za djecu na viši nivo. Ambasador Sattler istaknuo je ponos što EU podržava projekte važne za Bihać i cijeli kanton. Ovaj korak predstavlja i doprinos razvoju zdravstvenog sistema Federacije BiH, s posebnim fokusom na dječiju hirurgiju. Projekt je implementiran uz podršku Međunarodne organizacije za migracije, koja je također doprinijela ključnim projektima za zajednice, uključujući rekonstrukciju puteva, uređenje škola i poboljšanje zdravstvene skrbi.

"Ulaganje u zdravlje naših najmlađih sugrađana temelj je odgovornog društva, a obnovljeni Odjel pruža modernu i sigurnu okolinu za njihov brži oporavak. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, posebno Europskoj uniji, Ministarstvu zdravstva USK-a, Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić' te svim zdravstvenim radnicima koji svakodnevno pružaju vrhunsku skrb", istakao je tokom ove posjete gradonačelnik grada Bihaća Elvedin Sedić.