Grad Bihać

Biznis klub: U Bihaću tridesetak firmi u ovoj godini investirat će preko 170 miliona KM

Biznis klub: U Bihaću tridesetak firmi u ovoj godini investirat će preko 170 miliona KM


Sinoć je u restoranu "Insula" u Bihaću održan prvi tematski sastanak Biznis kluba Grada Bihaća na temu: Trenutna i skora ulaganja u proizvodne, uslužne, trgovačke i objekte kolektivnog stanovanja u Gradu Bihaću na kojem je učestvovalo tridesetak predstavnika firmi koje trenutno investiraju ili uskoro započinjnu svoje investicije području Grada Bihaća.

"Trenutno se na području grada Bihaća odvija investicijska aktivnost u vidu izgradnje objekata različite namjene kumulativne vrijednosti od oko 170 miliona KM. Zasigurno da je u Bihaću u proteklom periodu završen određen broj respektabilnih investicija, kao što sigurno ima mnogo ideja i namjera za investiranje u budućnosti, ali mi smo se večeras za ovu priliku skoncentrirali samo na one investicije koje su trenutno u toku i one za koje što smo kao Grad dobili zahtjeve za ishodovanje dozvola i koji će uskoro započeti nove investicije", rekao je gradonačelnik Elvedin Sedić na početku svog uvodnog obraćanja.

Kako je istaknuto, neki od ciljeva tematskog sastanka Biznis kluba bili su prikazati informacije o trenutnim značajnim investicijama u Bihaću, identificirati prednosti i nedostatke Bihaća kao mjesta za investiranje, iskazati prepreke i izazove s kojima se investitori susreću prilikom ishodovanja dozvola, prioritete u izgradnji javne infrastrukture koja trenutno ne prati njihove potrebe, te međusobno razmijeniti mišljenja i iskustva, iznijeti prijedloge, te dodatno unaprijediti međusobnu saradnju i komunikaciju.

"Trenutno je u Bihaću u toku izgradnja dva nova proizvodna pogona u metalnoj industriji, uskoro i modernizacija i širenje dva postojeća u prehrambenoj, izgranja novog velikog šoping centra i dogradnja sa rebrendingom jednog postojećeg, izgradnja nekoliko solarnih elektrana većih kapaciteta, te tri nova hotela. Također je u toku izgradnja jedne privatne zdravstvene ustanove, desetak sambenih zgrada i isto toliko ih je u najavi za izgradnju. Imamo i dvije značajne investicije državnih javnih preduzeća. Pored svega toga, samo u PZ Kamenica i Kombiteks djeluje ukupno 48 privrednih subjekata. Smatrajući sve to veoma značajnim za Grad, prvi tematski sastanak posvećen je upravo tim firmama i ljudima, kako bi slušali njihove prijedloge i sugestije kako im olakšati. Iako su i sami istakli dobru saradnju sa Gradskom upravom, smatramo da se ta komunikacija na ovaj način može dodatno unaprijediti", rekao je koordinator Lokalnog privrednog foruma Nihad Šušnjar.

Potreba za pojednostavljivanjem određenih procedura pribavljanja dokumentacije prilikom ishodovanja dozvola i intenzivnija izgradnja infrastrukture u dijelovima grada koji su atrektivni za gradnju, kao i u poslovnim zonama, nametnuli su se kao neki od glavnih zaključaka sastanka.

Investitori koji su trenutno u fazi investiranja ili u fazi pribavljanja odobrenja za građenje u oblasti proizviodnje su: Mastel CNC, Green water, Aras Consulting, Meggle Mjekara, Đuzelić; u oblasti stanogradnje: HM Investing, Stanovi, City stan, Novi stan, Vuković inžinjering, Ent Prima, Model TIM, BC gradnja, Intermozaik, Halko, Atif grupa, Enterio, Butmir; u oblasti trgovina i uslužne djelatnosti: Prošić-P, Ingra City centar, Bushel, Čavkunović BP, Belamionix, i Resort Una-park; u obnovljive izvore energije: Top-pro consulting, BC gradnja; u zdravstvene: Poliklinika Muminović, te BH telecom, Elektroprivreda koji grade vlastite upravne zgrade.

#gradbihac #lokalniprivredniforum #biznisklub